Vaša mala vrtna oaza

Vrtne kućice savršen su način da izgradite vlastitu dvorišnu oazu i pobjegnete od svega. Bilo da želite pobjeći od gradskog života ili samo želite svoj vrt učiniti privlačnijim, izgradnja vrtne kućice može vam pomoći da maksimalno iskoristite svoj vanjski prostor! Naravno, izgradnja vrtne kućice nije tako jednostavna kao izgradnja unutarnje sobe – postoje jedinstveni izazovi s kojima se morate suočiti ako želite uživati u udobnosti svoje vlastite vrtne kućice.

Kako odabrati prave materijale

Prije nego što počnete, važno je odabrati materijal od kojeg želite svoju vrtnu kućicu. Ako planirate sami izgraditi svoju vrtnu kućicu, potražite izdržljiv materijal za konstrukciju koji će izdržati godinama. Ako unajmite nekog drugog da izradi za vas, pitajte koje materijale koristi—vaš posao je lakši ako vam unaprijed daju sve te pojedinosti. Kamen, cigla i drvo jedni su od najpopularnijih odabira. Od drveta najčešće se koriste nordijske jele i smreke. Veličina željene kućice, također će diktirati vrstu materijala.

Cijena vrtne kućice

Možete stvoriti cijelu vrtnu strukturu za relativno nisku cijenu. Trošak uvelike ovisi o korištenim materijalima i veličini, tako da cijene mogu varirati između 4000 i 30 000 kuna. Ako želite nešto što će trajati, htjet ćete potrošiti na kvalitetnije građevinske materijale (npr. koristiti visokokvalitetno drvo). Ne samo da će trajati dulje, nego će i dodati dodatnu vrijednost vašem domu.

Izgled i namjena kućice

Drvene vrtne kućice najčešće se koriste kao ljetna i rekreacijska kuća. U njoj ćete provoditi svoje slobodno vrijeme, uz dobru knjigu ili film. Metalne se u većini slučajeva koriste kao spremište. U nju se pospremaju alati, vrtlarska oprema ili vrtni namještaj. Tu su još i plastične kućice, koje mogu poslužiti za oboje – kao zona opuštanja ili prosto za odmor i igru. Najbitnije je da se vrtna kućica uklapa u ostatak vašeg vrta te da sami izaberete ono što vam je potrebno!

Boja vrtne kućice

Prvi korak u dizajniranju vaše nove vrtne kuće je odabir boje. Ova će boja postaviti ton cijeloj strukturi i dati vam ideju o tome što možete očekivati od dizajna interijera. Najpopularnije boje su neutralne, kao što su bijela, žutosmeđa ili smeđa.

Dobro pravilo je da počnete sa svjetlijom bojom kako ne bi preplavila prostor vašeg dvorišta. Još jedan važan faktor pri odabiru boja je kako će izgledati pri različito svijetlosti.

Odaberite tople tonove tijekom dana kako bi noću izgledali svjetlije, dok hladni tonovi najbolje funkcioniraju u sumrak. Takođerm možete biti hrabri i istaknuti se svijetlim bojama poput ružičaste ili plave.

Kamin

Prostor za vatru savršen je dodatak svakom vanjskom prostoru pa tako i vašoj vrtnoj kućici. Ne samo da dodaje toplinu i ugođaj, već pruža i prijeko potrebnu svjetlost u onim tamnijim noćima. Najbolje od svega je što ih je relativno lako izgraditi i relativno su jeftini. Takva mjesta najbolja su za druženje tijekom ljetnih večeri.

Biljke

Postoji mnogo različitih vrsta cvijeća koje možete birati kada je riječ o vrsti cvijeća za vašu vrtnu kućicu. Htjet ćete odabrati cvjetove jarkih boja kao što su lavanda ili suncokreti. Što je cvijeće šarenije, to će bolje izgledati kada procvjeta. Zbog sve bržeg tempa života, mnogima je potrebno mjesto za opuštanje i vraćanje snage. Neka vrtna kućica bude Vaše mjesto za to!

Naslovna fotografija: Evgenia Basyrova