Prednosti i nedostaci podnog grijanja

Razmišljate o odabiru načina grijanja za svoj dom ili poslovni prostor i neodlučni ste? S obzirom na to da je podno grijanje sve popularnije, u ovom članku predstavit ćemo vam isto i upoznati vas s manama i prednostima.

Većinom se koristi u kućama

Podno grijanje većinom se koristi u kućama i u privatne svrhe, sve više i za stanove, ali i za zagrijavanje poslovnih prostora. Najbolja je opcija postaviti ga prilikom same gradnje objekta, no radi li se o renovaciji i naknadnom postavljanju to je također izvedivo.

Instalacija podnog grijanja

Od instalacije podnog grijanja mnoge odbija dosta visoka početna investicija. No, to je jedan od rijetkih nedostataka ovog modela grijanja. Mane su i nešto duže zagrijavanje prostoru u usporedbi s klasičnim radijatorima, te zahtjevna instalacija. Ugradnji i održavanju potrebno je posvetiti posebnu pažnju kako bi podno grijanje imalo što duži vijek trajanja.

Prednosti grijanja kroz pod

Krenimo na prednosti! Ono što mnoge najviše privlači je štednja električne energije jer je za postizanje željene temperature potrebno manje energije i to se značajno osjeti na kućnom budžetu.

Ovo je dosta zdrav način grijanja jer nema isušivanja zraka već nastaje ravnoteža između hladnog i toplog zraka. Koriste li se istodobno uređaji koji kontroliraju vlagu rezultat će biti mnogo manje bakterija, plijesni i prašine nego kod nekih drugih vrsti grijanja.

Jedna od prednosti je i ušteda prostora jer podno grijanje ne zahtijeva bojler, radijatore niti cijevi koje mogu narušiti izgled interijera.

Spomenuli smo duže zagrijavanje, ali prednost je u tome što će se teže rashladiti.